Türkiye Gündemi

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Defilesi

İzmir Valiliği koordinasyonunda Türk Kızılay Kadın İzmir ve İzmir Olgunlaşma Enstitüsü iş birliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Efes Kültür Yolu Festivali kapsamında “Cumhuriyetimizin 100. Yılı Defilesi” düzenlendi.

Defilede, Anadolu Selçuklu döneminden Cumhuriyete ve günümüze uzanan gelenekle yeniliğin birleştirildiği kıyafetler yer aldı. El tezgahlarında dokunan yerli ve doğal dokuma kumaşların yanı sıra ipekli ve kadife kumaşlar üzerine el işçiliği ile işlenen geleneksel motifler konuklara tanıtıldı. İzmir Valisi Süleyman Elban ile eşi İrem Beyza Elban, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, AK Parti İzmir Milletvekilleri Ceyda Bölünmez Çankırı ile Şebnem Bursalı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un eşi Pervin Ersoy’un da katıldığı defileye, İzmirliler akın etti.

 

“EN GÜZEL EMANETİMİZ”

Türk Kızılay Kadın İzmir Başkanı Gonca Aslan “Cumhuriyet bizim en güzel emanetimizdir. Bu emaneti önümüzdeki nesillere daha da güçlenerek teslim etme gayesindeyiz” dedi. İzmir Valiliği İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü, Türk Kızılay İzmir, İzmir Devlet Türk Dünyası Dans Müzik Topluluğu, Nava Konak, EKMAS, Zade-Vital’in destekçisi olduğu gece için bir çok ismin çalıştığını belirten Aslan, “Türk Kızılay İzmir Kadın yönetimindeki Biriçim Didem Özkardeş, Nuray Ekmekçioğlu, Rasıla Başar, İrem Büyükhelvacıgil, Fulya Karamut, Jülide Kıyak, Ferzan Yapkuöz, Ela Ekmekçioğlu, Hürrem Carolin Keskin, Zöhre Develioğlu, Ayfer Salepçioğlu ve İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi İlkay Acun başta olmak üzere defileye emek veren herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

 

“COŞKUYU KALBİMİZDE HİSSEDİYORUZ”

Kızılay İzmir İl Başkanı Kerem Fahri Baykalmış ise Cumhuriyet’in 100. yılında kalplerde hissedilen büyük coşkunun Türkiye’nin her yerinde gerçekleştirilen kutlamalarla daha da artığını söyledi. Bu coğrafyada doğmaktan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan dolayı çok mutlu ve gururlu olduğunu vurgulayan Baykalmış “Bu coşku bundan 100 yıl önce Samsun’a çıkan, Erzurum’da hayat bulan, Ankara’da devletini kuran, düşmanı İzmir’de denize dökerek sonsuza kadar bu hilal ve yıldızı dalgalandıracak Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları sayesinde başladı. Bizlere Cumhuriyetimizi emanet eden herkesi rahmetle anıyoruz” dedi.

 

“GÜÇLÜYÜZ, MAZLUMLARIN YANINDAYIZ”

Kızılay’ın kuruluş amacının din, dil ve ırk gözetmeksizin insani yardım ulaştırmak olduğunu belirten Baykalmış “Maalesef Dünya’da büyük bir insanlık dramı ile karşı karşıyayız. Suriye’de, Filistin’de ve Dünya’nın her yerinde gözü yaşlı insanların acılarını dindirme gayretindeyiz” dedi. Türk Kızılayı’nın kadın eliyle ve kadın şefkatiyle var olan büyük bir kurum olduğunu hatırlatan Baykalmış “Safiye Hüseyin Elbi ilk Türk kadın hemşire olarak Kızılay’da görev yaptı. Halide Edip Adıvar eğitimci, hasta bakıcı ve milletvekili olarak Türk Kızılayı’nın kuruluşunda yer aldı. Adını saymakla bitiremeyeceğimiz bir çok kadın Kızılay’da görev aldı. Bugün de ismini sayamadığımız binlerce kadın üyemiz, Türk Kızılayı’nın ilk kadın başkanı olan Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz hanımın da gayretleriyle acıları dindirmek için ellerinden geleni yapıyor. Böyle bir kurumun paydaşı olmaktan şeref duyuyorum. Güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti, güçlü bir Kızılay ve güçlü bir millet olarak mazlumların yanında olmaya, insani yardım faaliyetlerini sonsuza dek sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu