Son Dakika

Sanat dünyasının acı kaybı

72. Koğuş, Fatmagül’ün Suçu Ne? ve Eve Dönüş gibi yapımlarla tanınan ve kısa sürede akciğerinde kitle tespit edilen usta oyuncu Civan Canova 67 yaşlarında yaşamını yitirdi. 

67 yaşındaki oyuncu, “Size vereceğim haber güzel değil fakat vermek zorunda hissediyorum kendimi. Her şey 2014 senesinde Gümüşlük sahilinde dolaşırken başladı. Sol bileğimden ameliyatlıydım, kemik ölümü vardı bileğimde onu çıkardılar. Kafeye doğru giderken kapkara bir köpeğin üstüne bastım. Hayvan da sıçradı beni yere attı. Sağ kolumun üstüne düştüm. Orada kemik ölümü, tendon kopması, adele erimesi meydana geldi” demişti.

 

Tiyatro, beyaz perde ve dizi oyuncusu, oyun yazarı, senarist ve tiyatro yönetmeni olan Civan Canova 28 Haziran 1955’te Ankara’da dünyaya geldi. İlkokuldan sonrasında yatılı olarak TED Ankara Koleji’nde okudu. Üvey babası Kartal Tibet onu film setleri ile tanıştırdı. 1974 yılının yazları Yılmaz Cenup’in Dost filmimizde oyunculuğa başladı. Öğrenciliği esnasında Şerif Gören’in yönettiği Dere (1977) adlı filmimizde rol aldı. Konservatuvardan 1979 senesinde mezun oldu ve Devlet Tiyatroları ekibine girerek İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda çalışmaya başladı, birçok oyunda vazife aldı.

Yazarlığa ilk kez, 1989 senesinde Kör Buluşma isminde bir film senaristliği yazarak başladı. Bu senaryo Kültür Bakanlığının açmış olduğu senaryo yazma yarışmasında ilk ona girdi. 1994’te ilk oyunu Kıyamet Sularında’yı yazdı. Kızıl Ötesi Aydınlık adlı oyunun sonrasında yazdığı üçüncü oyunu Sokağa Çıkma Yasağı’nda (1997) bir sayım günü sokağa çıkamayan otel müşterilerinin geçirdikleri bir günü ironik bir üslupla söyledi. Bu oyun ile Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’nü kazanmıştır. 1998’de sanatçı Açelya Akkoyun ile evliliğe ilk adımını attı, çift 2004 senesinde boşandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu